Predstavitelia mesta sú proti rozširovaniu kapacity spaľovne Fecupral

17.04.2008 Prešov

Prešov 17. apríla (TASR) – Členovia prešovskej mestskej rady sa na stredajšom zasadnutí zaoberali aj rozširovaním spaľovne nebezpečných odpadov spoločnosti Fecupral s.r.o. na Jilemnického ulici.
Svoje nesúhlasné stanovisko s rozšírením spaľovne dnes prezentovali novinárom aj jej členovia Mária Čížiková a Ivan Benko. Poslanci sa medzi prvými podpísali pod pripravovanú petíciu, ktorú 24. apríla v rámci pripravovaného Dňa zeme predloží obyvateľom Prešova Spoločnosť priateľov Zeme.
Dôvody, prečo mesto Prešov zásadne nesúhlasí s rozšírením spaľovne, zhrnul pre TASR prednosta mestského úradu Jozef Višňovský: \"Prvým dôvodom je zbytočne veľká kapacita, keďže Prešovský kraj je najmenším producentom nebezpečného odpadu v rámci všetkých krajov Slovenska. Druhým je nevhodná lokalita, cez ktorú by mali byť prepravované nebezpečné odpady, pretože ich bude firma privážať z iných miest Slovenska, nakoľko v meste ich toľko nevyprodukujeme a tu vidíme riziká pre našich obyvateľov. Mesto Prešov má v blízkej budúcnosti záujem, aby v tejto zóne bol len ľahký priemysel a aby bola táto zóna určená na bývanie a občiansku vybavenosť. \" Podľa vyjadrenia Višňovského predstavitelia mesta veria, že Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR), ktoré momentálne posudzuje štúdiu dopadu projektu na životné prostredie, vydá nesúhlasné stanovisko k rozširovaniu spaľovne.
Kampaň proti zámeru spoločnosti Fecupral s.r.o, ktorá chce budovať v Prešove najväčšiu spaľovňu nebezpečných odpadov na Slovensku, dnes začali ochranárske združenia Priatelia Zeme - Spoločnosť priateľov Zeme (SPZ), OZ Táborisko a OZ Kostitras.
 

Vyberte región